duminică, 5 iunie 2016

Motorul electric de curent continuu

Motorul de curent continuu a fost inventat în 1873 de Zénobe Gramme prin conectarea unui generator de curent continuu la un generator asemănător. Astfel, a putut observa că mașina se rotește, realizând conversia energiei electrice absorbite de la generator. Astfel el a constatat, că generatorul "inițial" era de fapt o mașină electrică reversibilă, care putea lucra ca un convertizor de energie bidirecțional.
Motorul de curent continuu are pe stator polii magnetici și bobinele polare concentrate care creează câmpul magnetic de excitație. Pe axul motorului este situat un colector ce schimbă sensul curentului prin înfășurarea rotorică astfel încât câmpul magnetic de excitație să exercite în permanență o forță față de rotor.
În funcție de modul de conectare a înfășurării de excitație motoarele de curent continuu pot fi clasificate în:
  • motor cu excitație independentă - unde înfășurarea statorică și înfășurarea rotorică sunt conectate la două surse separate de tensiune
  • motor cu excitație paralelă - unde înfășurarea statorică și înfășurarea rotorică sunt legate în paralel la aceași sursă de tensiune
  • motor cu excitație serie - unde înfășurarea statorică și înfășurarea rotorică sunt legate în serie
  • motor cu excitație mixtă - unde înfășurarea statorică este divizată în două înfășurări, una conectată în paralel și una conectată în serie.
Înfășurarea rotorică parcursă de curent va avea una sau mai multe perechi de poli magnetici echivalenți. Rotorul se deplasează în câmpul magnetic de excitație până când polii rotorici se aliniază în dreptul polilor statorici opuși. În același moment, colectorul schimbă sensul curenților rotorici astfel încât polaritatea rotorului se inversează și rotorul va continua deplasarea până la următoarea aliniere a polilor magnetici.
Pentru acționări electrice de puteri mici și medii, sau pentru acționări ce nu necesită câmp magnetic de excitație variabil, în locul înfășurărilor statorice se folosesc magneți permanenți.
Turația motorului este proporțională cu tensiunea aplicată înfășurării rotorice și invers proporțională cu câmpul magnetic de excitație. Turația se reglează prin varierea tensiunii aplicată motorului până la valoarea nominală a tensiunii, iar turații mai mari se obțin prin slăbirea câmpului de excitație. Ambele metode vizează o tensiune variabilă ce poate fi obținută folosind un generator de curent continuu (grup Ward-Leonard), prin înserierea unor rezistoare în circuit sau cu ajutorul electronicii de putere (redresoare comandate,choppere).


                                           Motor universal folosit la râşniţele de cafea                            

Cuplul dezvoltat de motor este direct proporțional cu curentul electric prin rotor și cu câmpul magnetic de excitație. Reglarea turației prin slăbire de câmp se face, așadar, cu diminuare a cuplului dezvoltat de motor. La motoarele serie același curent străbate înfășurarea de excitație și înfășurarea rotorică. Din această considerație se pot deduce două caracteristici ale motoarelor serie: pentru încărcări reduse ale motorului, cuplul acestuia depinde de pătratul curentului electric absorbit; motorul nu trebuie lăsat să funcționeze în gol pentru că în acest caz valoarea intensității curentului electric absorbit este foarte redusă și implicit câmpul de excitație este redus, ceea ce duce la ambalarea mașinii până la autodistrugere. Motoarele de curent continuu cu excitație serie se folosesc în tracțiunea electrică urbană și feroviară (tramvaie, locomotive).
Schimbarea sensului de rotație se face fie prin schimbarea polarității tensiunii de alimentare, fie prin schimbarea sensului câmpului magnetic de excitație. La motorul serie, prin schimbarea polarității tensiunii de alimentare se realizează schimbarea sensului ambelor mărimi și sensul de rotație rămâne neschimbat. Așadar, motorul serie poate fi folosit și la tensiune alternativă, unde polaritatea tensiunii se inversează o dată în decursul unei perioade. Un astfel de motor se numește motor universal și se folosește în aplicații casnice de puteri mici și viteze mari de rotație (aspirator, mixer).

duminică, 17 ianuarie 2016


 Top 10 locuri de vizitat in Romania:

1. Transfagarasanul

- Este drumul printre Muntii Fagarasului, ce incepe din localitatea Bascov, judetul Arges si se termina in apropierea localitatii Cartisoara, judetul Sibiu.Cu o lungime de aproximativ 152 Km.

2. Cascada Bigar

Cascada Bigar sau Izbucul Bigar cum se mai spune se afla pe Valea Minisulu, accesul catre cascada se face de pe drumul national 57B (DN57B) intre comuna Bozovici si orasul Anina pe Valea Minisului, jud.Caras-Severin

3. Palatul Mogosoaia

Palatul Mogosoaia se afla in Judetul Ilfov in localitatea Mogosoaia, la o distanta mica fata de Bucuresti. Constructia palatului fiind gata aproximativ in anul 1702 .

4. Ochiul Beiului

Legenda spune ca aceste locuri au fost stapanite de un pasa hain. Acesta avea un fiu de o rara frumusete. Se zice ca avea ochii albastri si expresivi incat daca te uitai in ei, pur si simplu te pierdeai. Tanarul acesta frumos obisnuia sa mearga la vanatoare in aceste paduri.


5. Canionul Sapte Scari


- Canionul Sapte Scari reprezinta un defileu sapat in calcare jurasice in partea central - vestica a Muntilor Piatra Mare ( cele mai mari si mai frumoase chei din M. Piatra Mare )din judetul Brasov.

6. Cheile Turzii

Cheile Turzii se afla in judetul Cluj la aproximativ 6 km de municipiul Turda. Cheile Turzii se întind dealungul pârâului Haşdate.  Au o inaltime de peste de peste 200 m si lungime aproximativ 1.300 m pe o suprafata de 324 ha

7. Statiunea 3 Ape

Se pot face plimbari cu barca, hidrobicicleta, ski nautic, inot, iar intre lunile noiembrie si aprilie este un loc apreciat de iubitorii sporturilor de iarna .

8. Balea Lac

Balea Lac se afla la o distanta de 77 km de orasul Sibiu, 85 km de la Curtea de Arges pana la lac. O legenda ne aminteste de un cioban pe nume Balea, care in vremurile sale l-a ajutat pe  pe imparat sa invinga dusmanii, fata cea mare este impresionata de curajul ciobanului si este hotarata sa il ia de sot. Intr-una din zile cand erau pe munte s-a starnit o mare furtuna si au fost siliti sa se adaposteasca de furia zapezii pe stanci, zapada care se desprindea de pe versanti a impins fericitii soti in lac.Din acel moment lacul poarta numele ciobanului Balea.


9. Lacul Dracului
Lacul Dracului este cel mai mare lac carstic din Romania, aflat in Cheile Nerei, Muntii Locvei, jud Caras Severin. Are o adancime de aproximativ 9,3 m si un diametru de 20 m.

10. Muntii Apuseni
In Muntii Apuseni exista un numar impresionant de pesteri peste 400 la numar, rauri din zona sunt : Aries, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, Somesul Rece , Somesul Cald.

                 18 fizicieni romani de prestigiu:





1
Stefan Micle

2
Manoil Bacaloglu

3
Horia Hulubei
4
Stefan Procopiu
5
Euhen Badarau
6
Augustin Maior
7
Stefan Hepites
8
Constantin Miculescu
9
Gragomir Hurmuzescu
10
Constantin Mihul
11
Hermann Oberth
12
Victor Mercea
13
Marius Sabin Peculea
14
Ioan-Iovitz Popescu
15
Eugeniu Ivanov
16
Rodica Manaila
17
Cornel Hategan
18
Paul C. Petrescu